Alfa Romeos historiska museum öppnar igen!

Alfa museum

Il Museo Storico Alfa Romeo

Efter sju sorger och åtta bedrövelser, minst, är det verkligen glädjande nyheter att man samtidigt med att den nya bilmodellen presenteras, kommer att öppna Il Museo Storico Alfa Romeo – Alfa Romeos historiska museum – igen den 24 juni, lagom till det italienska bilmärkets 105-års dag. (Enligt La Repubblica 25 mars.)

Museet som ligger på Alfa Romeos gamla fabriksområde i Arese stängde i början av 2009 för omfattande renoveringsarbeten inför 100-årsjubileet 2010. Sedan 2011 har museet dock varit permanent stängt med en hel del politiska turer som följd och det har verkligen sett mörkt ut för en eventuell nyöppning. Många har känt sig kallade, alltifrån upprop på sociala medier till långa samtal mellan Regionen Lombardiet, Provinsen Milano, Arese Kommun och Fiat. Stötestenen har varit att Fiat, Alfa Romeos ägare, velat sälja av en del av bilarna i beståndet för att kunna finansiera en nyöppning, men det Italienska kulturministeriet har lyckligtvis stoppat försäljningen med argumentet att samlingen tillhör Italiens industriella kulturarv.

Fabriksbyggnaderna köptes nyligen av ett privat företag och man håller för närvarande på att förvandla området till bland annat shoppingcenter (europas största sägs det) och använda marken till parkeringsplatser för besökare till Expo Milano 2015 – Världsutställningen som hålls i Milano från 1 maj till 31 oktober ­– Det vore ju fel att inte utnyttja detta tillfälle åt att visa upp sitt stolta arv inom bilindustrin.

En anekdot om tre Alfisti på resa

Jag minns mitt första besök på museet sommaren 1997. Vi hade tagit oss med bil ner genom Europa med de norditalienska sjöarna som mål. Efter några dagar vid Lago Maggiore och en avstickare till Milano närmar vi oss Arese – en sliten kommun strax norr om Milano – belägen vid första avfarten direkt efter mortorvägstullen Milano Nord. Trafiken är intensiv och det gäller att vara vaken så att man inte missar skyltningen, för här går det undan. Inne i Arese är det betydligt lugnare. Det är mulet men kvavt och strax efter middagstid när vi ensamma kryssar oss genom staden och inte en människa syns till. När jag kom igenom här några år tidigare, i slutet av åttiotalet måste det varit, vajade på en del av hyreshusen den sovjetiska flaggan med hammaren och skäran nedanför de stängda fönsterluckorna. Samma nedgångna hus som idag, samma tröttkörda gator. Här befinner vi oss långt från de chica modekvarteren inne i Milano och långt ifrån kostymerna på kaffebarerna vid affärsgatorna i centrum. Här bor arbetarna. Bilbyggarna. Män och kvinnor som jobbar på fabriken. Fabriken som med sin modernistiska arkitektur så totalt dominerat Arese alltsedan den stod klar 1961. Här bygger de drömmar åt folket. Här bygger de ”folkets Ferrari” som någon så träffande kallat bilarna från Alfa Romeo.

Detta är mitt andra försök att besöka museet som ligger vid huvudbyggnaden inne på fabriksområdet. Första gången möttes vi av en ”middagsstängt”-skylt vid grinden och var på grund av tidsbrist tyvärr tvungna att skynda vidare då vi tänkt hinna fram till Venedig samma dag. Men idag har vi tid. Vi är tre alfisti i bilen och vi letar alla tre lika ivrigt efter Viale Alfa Romeo. –Det måste ju vara här någonstans, tänker jag. Och där precis bakom kröken öppnar den upp sig och leder hela vägen ner mot huvudbyggnaden, som med loggan i megaformat på taket diffust tornar upp sig nästan upplöst av diset. Väl framme vid vakten ser det ut som om besvikelsen skulle upprepa sig. Stängt och obemannat. Vi kör tillbaka ett femtiotal meter, tyckte jag såg någon vid ett fönster. Här inne sitter vaktpersonalen och efter att ha förklarat vårt ärende för dem får vi lämna våra pass som säkerhet och skriva in oss i besöksliggaren. Alla besök måste bokas i förväg får vi förklarat för oss men det skall nog gå bra ändå eftersom vi ”kommit ända ifrån Svezia”. Vi blir ledsagade genom grinden och ombedda att parkera nere vid personalparkeringen. –Sedan är det bara att stiga in, säger han, och förklarar vidare hur vi skall ta oss fram. Lite trevande går vi in genom porten som ser ut att vara personalingången. Uppför en halvtrappa passerar vi korridoren till omklädningsrummen, på väggen sitter anslag om fritidsaktiviteter och personalmöten. Förstod han oss verkligen rätt? Ett par trappor till och sen igenom en stor dörr eller hur var det nu…

Sällan har väl kontrasten känts så överväldigande inför synen som uppenbarade sig samtidigt som våra hakor sökte sig mot det blankpolerade golvet. 4800 kvadratmeter fördelat på sex våningar. Sex våningar! Museet som funnits här sedan 1976 är indelat i fyra avdelningar och täcker allt från produktions- och tävlingsbilar, chassin och motorer till Alfa Romeos flyghistoria med flygmotorer och ett plan. Till sist väntar en avdelning med modellbilar och åtskilliga troféer, pokaler och priser från märkets långa tävlingshistoria.

Vi rör oss andäktigt genom lokalerna som i övrigt är helt folktomma så när som på en ensam lokalvårdare. Känner oss lite som Michael Jackson måste gjort när han brukade hyra ett helt varuhus för att kunna gå och spontanshoppa lite konst och kläder i lugn och ro för sig själv. Tiden springer iväg och efter några timmar lämnar vi museet och beger oss med fåniga leenden åter mot parkeringen. Dags att resa vidare. Inte kunde vi väl då tro när vi satte oss i bilen och tog ut kursen mot Gardasjön att biltillverkningen här snart skulle upphöra och att hela museet skulle vara i fara.

Har du vägarna förbi så är det väl värt ett besök. Det räcker med ett vagt intresse för bilar eller industridesign i allmänhet för att uppskatta samlingarna. Kommer du med bil och parkerar på området skall du veta att du redan är på historisk mark. Detta är sannerligen ett kulturarv värt att skydda.

Expo Milano 2015

Expo Milano 2015 med temat ”Att föda jorden. Energi för livet” vill synliggöra dagens akuta livsmedelsproblem: över en miljard människor i världen svälter eller liter av fetma, och år 2050 kommer jorden att ha en befolkning på över 9 miljarder. Experter från hela världen kommer att belysa problemet ur olika synvinklar; ekonomiska, vetenskapliga, kulturella och sociala.

Läs mer på Expo Milano 2015 officiella hemsida:

Expo 2015

 

 

Bildkällor: Quattroroute, Expo Milano 2015
Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: