Utsikt från ett köksfönster

Om man har en kamera för mycket…

Vad gör man om man precis bytt ut sin gamla kompaktkamera mot en ny, och ändå vill låta den komma till användning? Själv var jag på väg att lägga den i någon bortglömd låda långt in i förrådet, så som man brukar göra med gamla saker. Jag hejdade mig dock och satte tvärtemot upp den fullt synlig på en hylla vid köksfönstret.

Min tanke var att under ett år framåt, varje lördagsmorgon klockan nio, ta en bild ut genom fönstret för att dokumentera årstidernas skiftningar. Att det blev just lördagar och just klockan nio berodde helt enkelt på att det var just då jag satt funderade på i vilken låda jag skulle kunna glömma bort att jag stoppat den gamla trotjänaren, om jag händelsevis någon gång skulle leta efter den. Alltså, fram med silvertejp, i med nya batterier och i med ett minneskort. Kameran tejpades stadigt fast på hyllan och varje lördag vid frukostdags följde sedan rutinen att mitt i någon tidningsartikel avbryta för att borsta av sig croissantsmulorna och hoppa upp i fönsterkarmen och trycka av. Tyvärr vill kameran äta batterier till frukost, så jag var tvungen att byta när jag kommit ungefär halvvägs igenom projektet. Lite trixigt att lossa och sedan få den i rätt position igen men…

Frågan vad man sedan skulle göra med alla bilder, sammanlagt femtiotvå stycken, dök upp. På något sätt ville jag komprimera alla lördagsförmiddagar till en enda och förmedla någon slags känsla för vad som kan hända utanför lägenheten under ett år.

Redigeringen gjordes i Photoshop, där samtliga bilder lades i lager på varandra och gjordes mer eller mindre transparenta för att får fram den där känslan. Det blev till slut två versioner med lite olika utryck.

Kameran jag använt är en Canon Powershot A520 med 4.0 megapixlar. Första bild togs 17 augusti 2012 och den sista 10 augusti 2013.

”Saturdays at 9.00 a.m”

”Reflections at my window””

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: