Il carretto siciliano

Foto Submeioculus

Bara några minuter efter det att vi sätter våra bleka skandinaviska fötter på siciliansk mark inser vi dess betydelse. Alltifrån stora reklamskyltar – där den används för att sälja allt mellan aperitifer och banktjänster, till små kopior i souvenirshopen.

Den sicilianska vagnen, Il carretto siciliano, är definitivt något av det som bäst kännetecknar Sicilien och den sicilianska folkloren. Ett häst- eller åsnedraget transportmedel från förr som förenade funktion med ett överdådigt och färgsprakande dekorativt bildberättande. Det som avbildades var fram för allt historiska händelser, litterära och religiösa motiv där varje område har sin berättartradition och sina färgkombinationer. Och man har verkligen haft ett rikt arv att hämta inspiration ur.

Skälen att måla vagnen kunde förutom att skydda träet vara av ren vidskepelse för att skydda ägaren från onda krafter. Den fungerade även som reklampelare för ambulerande försäljare men framförallt var den en statussymbol. Idag ses de mer sällan och används först och främst vid ceremonier och festligheter.

Museo di Palazzo D’Aumale i Terrasini* har en mycket fin samling vagnar från 1800- och 1900-talet. Samlingen representerar de viktigaste skolorna i konstruktion och måleri på Sicilien. Vi fick vid vårt besök en mycket intressant visning av en entusiastisk och kunnig guide som särskilt pekade på den lokala traditionens betydelse för designen. I museet finns även en vagnverkstad där man fortfarande bygger, snidar och målar vagnar på traditionellt vis. Tyvärr, får vi veta, är det svårt med nyrekryteringen, så hantverkskunnandet riskerar att gå förlorat när de sista mästarna inte längre kan fortsätta.

*Terrasini och systerorten Cinisi ligger vid kusten några få mil nordväst om Palermo.

Foto: Submeioculus
Bildrättigheter
Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: